Christian Lara Escrit per  Christian Lara divendres, 2 de desembre de 2011 18:47
( 0 vots )
Etiquetat sota

Dia Mundial Contra la Sida

Post escrit per Júlia de Miguel Izquierdo, d'Àmbit de Salut de Creu Roja, i per Christian Lara, de la Unitat Mòbil de Salut (UMS).

Des de 1981, el virus de la immunodeficiència humana (VIH) ha estat el causant d'una malaltia de llarga evolució i elevada mortalitat: la Sida.

 

Ja són 30 anys de treball, de recerca, d'investigació, d'atenció sanitària i de tractament de les persones afectades per acompanyar i donar suport humà, amb informació i assessorament, amb l'objectiu d'evitar la propagació del virus i la malaltia. Durant aquest període, també hem lluitat contra l'estigma i la discriminació social de les persones amb VIH/Sida, a través de la conscienciació política i social, perquè creiem que cal continuar destinant fons al descobriment de nous tractaments i tècniques preventives com la vacuna.

Però l'evidència ens demostra que tots els actors socials implicats hem de continuar lluitant, tant els serveis i especialistes clínics, com les administracions i les ONG, passant pels centres de control epidemiològic i totes les entitats i persones que lluiten contra la malaltia.

 

Conèixer les vies de transmissió del virus, així com les mesures de prevenció, i actuar en conseqüència, és en aquests moments la millor garantia per aturar la propagació de la infecció.

 

És molta la informació que, durant aquests dies, rebem sobre el VIH /Sida per sumar esforços, avançar i exercir la "transversalitat" també en la lluita contra la malaltia. Però, durant aquests dies, tampoc no ens hem d'oblidar de donar veu a l'opinió del voluntariat, que porta participant en projectes i activitats adreçades a vèncer les conseqüències d'aquesta infecció des de fa molt de temps.

 

L'enfocament sobre el VIH que han seguit els mitjans de comunicació des dels any 90 fins ara ha condicionat força el punt de vista que la societat té sobre el virus, però no només això. Aquest punt de vista ha evolucionat, a mesura que el VIH s'ha convertit en una malaltia crònica i ha deixat de ser una malaltia mortal. Les campanyes de prevenció de moltes entitats i administracions o la publicitat emprada per a la prevenció del VIH/SIDA, sovint, no han tingut en compte que molts eslògans estigmatitzen les persones que ja viuen amb el virus. La lluita contra la SIDA s'ha oblidat dels afectats en moltes ocasions. La por social que es va estendre als anys 90, el desconeixement, la hipocresia, els prejudicis i la marginació en el mateix Sistema Públic de Salut es van convertir en un agent depressor del sistema immunològic de primer ordre. Malgrat els avenços farmacològics, el VIH encara compta avui dia amb un aliat infalible per destruir la persona: l'estigma social.

 

Centrar-nos en la realitat diària de les persones que viuen amb VIH, les vides que porten amb total normalitat i la superació personal, malgrat aquest estigma, ens ajuda a plantar cara al virus més fermament. El VIH és una realitat social i, per tant, en treballar aspectes com la prevenció, la informació sobre ITS (Infeccions de Transmissió Sexual) i els estigmes que s'hi relacionen, cal tenir en compte que qualsevol persona receptora del nostre missatge, o present en alguna activitat que fem en una data tan sonada com l'1 de desembre, pot ser seropositiva o tenir persones properes que ho siguin. Hem de ser conscients que podem contribuir a la no-visibilitat del VIH a la societat i oblidar-nos en les nostres campanyes de les persones que conviuen amb ell. Pressuposar que els joves o els adults amb qui ens trobarem i treballarem són seronegatius és un error greu que, de nou, centra la lluita contra el VIH/SIDA únicament des de la prevenció i reforça el silenci, la por... i, per tant, l'estigma.

 

A aquest Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, la Creu Roja vol adherir-s'hi amb el seu treball diari i els seus equips d'atenció, reforçant que l'essència del nostre missatge no ha de ser la malaltia, sinó, com sempre, les persones.

 

Comentaris

  • 1 Ousmane
    escrit per Ousmane dijous, 17 d'octubre de 2013 18:53

    De fet tenim com a medidor de les EtS un refernt mundial en el model hospitalari pero pocs recursos en l'ambit doméstic. S'han fet moltes campanyes sobre el tema i la SIDA però no s'ha tractat mes "exaustivament a l'encontre" i la socialització_veinatge-convivència ...

Deixeu un comentari

Comproveu que heu introduït tota la informació (*) requerida on sigui necessària.
Està permesa la introducció de codi HTML bàsic.