Josep Masip Suets Escrit per  Josep Masip Suets dimecres, 29 de juny de 2011 00:46
( 0 vots )

La Dimplomàcia Humanitària

En els darrers temps s'utilitza molt a la nostra Institució el concepte de "Diplomàcia Humanitària". Inspirat en l'Estratègia 2020 de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, ha estat un dels documents que s'han treballat a la VIIª Assemblea General de la Creu Roja Espanyola. Em va correspondre l'honor de defensar les esmenes presentades per la delegació catalana, a un grup de treball presidit i, sobretot, dinamitzat i omplert de contingut, pel nostre President Autonòmic, el Dr. Josep Marquès.

La meva modesta opinió és que de diplomàcia humanitària se'n ha fet, se'n fa i se'n farà sempre a la Creu Roja. Des d'aquell dia, ara fa 152 anys, que el nostre fundador, Henry Dunant, va convèncer l'emperador Napoleó III perquè autoritzés els metges presoners austríacs atendre a les seves pròpies tropes.

Infinitat de vegades s'ha negociat l'intercanvi de presoners de guerra; l'arribada d'ajuda humanitària o, a nivell més proper, convençut els poders públics per introduir modificacions legislatives o pressupostàries, que ens permetin fer millor la nostra tasca.

Em ve a la memòria una anècdota del Dr. Marcel Junod, reconegut Delegat del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i autor del llibre "El Tercer Combatent" - que juntament amb "Record de Solferino", d'Henry Dunant i "Cent quaranta anys d'utopia" d'Antoni Bruel, constitueix per a mi la trilogia literària imprescindible -. Quan se li va assignar la primera missió, a la guerra d'Abissínia, va anar a "devorar" tota la documentació de Dret Internacional Humanitari existent a la biblioteca del CICR. El va veure el Dr. Max Huber, president del CICR, i li va donar un consell que va considerar fonamental per sempre: "sigui prudent i mantingui sempre l'objectivitat". La seva "fulla de serveis" va continuar a la Guerra Civil espanyola, amb un paper fonamental en l'intercanvi de presoners, i durant la Segona Guerra Mundial, especialment a Hiroshima després del bombardeig atòmic.

A tots els membres de la Institució ens tocarà algun dia fer diplomàcia humanitària. Possiblement, als que tenim càrrecs directius més sovint. Petites o grans gestions que serviran per afavorir els col·lectius més vulnerables de la societat.

Comentaris

Deixeu un comentari

Comproveu que heu introduït tota la informació (*) requerida on sigui necessària.
Està permesa la introducció de codi HTML bàsic.