Enric Morist Escrit per  Enric Morist dimarts, 17 de maig de 2011 10:00
Publicat a Una creu roja forta

Ara és el moment de prioritzar l’acció humanitària

Ara és el moment de prioritzar l’acció humanitària

La Creu Roja va néixer fa més de 150 anys en el marc d’una guerra al nord d’Itàlia. Henry Dunant, commogut per les imatges de milers de soldats ferits que quedaven sense atenció al camp de batalla prop del petit poble de Solferino, decidí actuar de forma immediata i organitzar centenars de voluntaris i voluntàries entre les poblacions properes per atendre els combatents, sense importar el bàndol amb el qual lluitaven. Fou l’embrió i la idea del que seria anys després el major moviment humanitari organitzat del món. Avui , més de 150 anys després, el Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja és present a més de 186 estats i compta amb un "exercit humanitari" de més de 110 milions de voluntaris i voluntàries.

 

L’ activitat de la Creu Roja al nostre país ha estat marcada en els darrers anys per l’atenció en les emergències sanitàries, les activitats de benestar social i també en la promoció d’unes millors condicions de salut per als col·lectius més vulnerables. L’activitat de cooperació internacional i la nostra actuació en les emergències humanitàries a tot el món han estat i són també una part molt important de la nostra intervenció i de la nostra visibilitat com a organització. Recordem que fa pocs mesos varem recordar que fa 1 any del terratrèmol que destruí Haití i férem balanç de l’enorme activitat humanitària i de reconstrucció en la que està compromesa la nostra institució allí en els propers anys.

 

És, però, en els darrers dos anys, sobretot, que la Creu Roja a Catalunya ha tingut d’orientar una molt bona part dels nostres esforços en les accions d’Acció Humanitària al nostre mateix entorn: així, només l’any 2010, la Creu Roja ha desenvolupat projectes d’ajuda humanitària per a més de 300.000 catalans en forma de distribució d’aliments, de kits de suport social, projectes per als sense sostre, punts d’atenció bàsica, etc.

La crisi econòmica que estem patint està afectant de forma molt greu els col·lectius més vulnerables de la nostra societat i, molt especialment, les persones grans i els infants, col·lectius que sovint, per la seva fragilitat i poca visibilitat socials, queden "invisibilitzats" davant dels mitjans de comunicació i de la mateixa societat. També, són milers les persones i famílies que estan passant moments d’extrema dificultat econòmica a causa de la pèrdua del seu treball i d’un endeutament extrem.

La Creu Roja a Catalunya, mitjançant les seves oficines arreu del territori, està desenvolupant un treball enorme per poder atendre aquests col·lectius, col·laborant amb els ajuntaments i les administracions, les empreses i altres organitzacions socials, etc. L’inici del projecte dels Kits de Suport Social, que en un any i mig ha arribat a més de 40.000 beneficiaris, és un bon exemple de la iniciativa en la priorització d’aquestes accions d’autèntica emergència social.

Ara és el moment de posar tot el nostre esforç en ajudar aquestes persones que necessiten el nostre suport. Aquests és el nostre “Solferino d’avui".

Endavant i gràcies pel vostre treball.

 

Enric Morist i Güell

Coordinador

Creu Roja a Catalunya

 

Vídeo

Llums tènues Incrusta Incrusta aquest vídeo al lloc

Comentaris

Deixeu un comentari

Comproveu que heu introduït tota la informació (*) requerida on sigui necessària.
Està permesa la introducció de codi HTML bàsic.