Iolanda Niubó Escrit per  Iolanda Niubó dimarts, 10 de març de 2015 12:41
Publicat a Una creu roja forta
( 0 vots )

Agraïda a Creu Roja pel manteniment de la memòria històrica

La Iolanda fa 13 anys que és sòcia de Creu Roja. La història de com va arribar a la institució és d'aquelles que cal conèixer. Al final de la Guerra Civil, els seus avis i la seva mare, que llavors tenia 8 anys, van haver de marxar cap a França i van anar a parar al camp de refugiats d'Angoulême. Amb l'ocupació alemanya d'aquella part del país, se'ls va dir que podien tornar a Espanya sense cap perill de rebre represàlies, però la realitat va ser que van ser deportats al camp de concentració i extermini de Mauthausen (Àustria). Allí els alemanys van separar els homes i joves de les dones i criatures. Els primers van anar a parar al camp de concentració, on l'avi de la Iolanda va morir com molts altres, i les dones i criatures van ser enviades cap a Espanya. Mai van saber res més del seu avi. Amb la publicació del llibre de la Montserrat Roig (1977), Els catalans als camps nazis, la mare de la Iolanda va descobrir com i quan havia mort el seu pare a Mauthausen.

 

Fa uns anys, la família de la Iolanda es va assabentar que el govern francès, fent-se responsable de la deportació dels refugiats en el seu territori cap als camps d'extermini nazis, concedia indemnitzacions als orfes dels deportats. Per poder-hi optar però, calia aportar algun document que acredités que, efectivament, la seva família havia passat per aquesta situació.

 

Aquest document el van aconseguir a través de Creu Roja de Lleida. Va ser a partir d'aquí que la Iolanda va conèixer més de prop la institució.

 

"De la tasca de Creu Roja només en puc dir coses positives", afirma la Iolanda."És una entitat amb prestigi i reconforta veure que hi ha molta gent fent coses útils".  Assegura que bona part dels projectes que fa la institució es poden conèixer a través dels mitjans de comunicació. D'altra banda, tot i que és conscient que moltes de les accions de Creu Roja no sempre les podem percebre directament, reconeix la tasca que desenvolupa l'entitat i per això, després de tants anys, hi continua vinculada.

Comentaris

Deixeu un comentari

Comproveu que heu introduït tota la informació (*) requerida on sigui necessària.
Està permesa la introducció de codi HTML bàsic.