Alexandra Gabarró Escrit per  Alexandra Gabarró divendres, 19 d'agost de 2011 09:45
( 4 vots )

62è aniversari dels Convenis de Ginebra

M'agradaria compartir amb vosaltres una data que sovint passa desapercebuda, tot i la seva importància. El divendres passat, dia 12 d'agost, els Convenis de Ginebra van celebrar 62 anys.
 

Com alguns de vosaltres sabreu, aquests quatre tractats internacionals, que avui són universals, es van adoptar el 1949, amb la finalitat de limitar la barbàrie dels conflictes armats. Els Convenis, juntament amb altres normes adoptades posteriorment, formen el que és coneix com el Dret Internacional Humanitari.
 

Enguany, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), que té com a missió la protecció i l'assistència a les víctimes dels conflictes armats i altres situacions de violència, dedica aquest dia al personal sanitari que treballa arreu del món per protegir la salut i la dignitat humana de milions de persones.


 

Com apunta un informe del CICR, fet públic el passat divendres, "els atacs al personal, les instal·lacions i els vehicles sanitaris en els conflictes i revoltes violentes deixen sense atenció mèdica milions de persones, precisament quan més ho necessiten". Aquests atacs representen una violació flagrant a les normes de Dret Internacional Humanitari.
 

Us facilito també l'enllaç a un vídeo del CICR, titulat "Health care in danger", filmat a Líbia aquest any pel fotoperiodista Andre Liohn i que ens revela cruament el perill al qual està exposat el personal sanitari que atén les persones ferides de guerra a la línia del front.
 

Com us podeu imaginar, doncs, sovint moltes persones civils i combatents moren a causa de les ferides, perquè se'ls impedeix rebre assistència mèdica a temps, tal i com va posar de relleu Ives Daccord, director general del CICR, divendres a la presentació de l'informe.
 

Com des de fa més de 30 anys, el Gabinet de DH i Centre de DIH la Creu Roja continuarà treballant per donar a conèixer l'existència d'aquestes normes i difondre la seva cabdal importància per assegurar el ple respecte per a la dignitat humana. I ho farem mitjançant la formació i la difusió, l'estudi i l'assessorament i la promoció i sensibilització en drets humans, el dret internacional humanitari i els principis i valors de la nostra institució.
 

Per acabar, us adjunto un altre breu documental elaborat pel CICR, que es titula "Derecho Internacional Humanitario: un código universal". Ens fa una ressenya de les normes fonamentals del Dret Internacional Humanitari i ens recorda que és responsabilitat de tots i totes i de cadascú de nosaltres respectar-les.


Espero que ho trobeu interessant!

Vídeo

Llums tènues Incrusta Incrusta aquest vídeo al lloc

Articles relacionats

La acción humanitaria sobre el terreno: visiones y retos

La acción humanitaria sobre el terreno: visiones y retos

Señoras y señores representantes, amigas y amigos de la Cruz Roja:   Tengo el honor de representar ante ustedes a una Institución, el Comité Internacional de la Cruz Roja, que el año pasado celebró su 150º aniversario, fruto de la inspiración de un joven hombre de negocios suizo, Henry Dunant, ante los horrores de que fue testigo tras la batal [...]

Comentaris

Deixeu un comentari

Comproveu que heu introduït tota la informació (*) requerida on sigui necessària.
Està permesa la introducció de codi HTML bàsic.