Òscar Velasco Escrit per  Òscar Velasco dimecres, 29 de juny de 2011 00:27
( 1 Vota )

“Cada cop més a prop de les persones”... també online!

Amb la incidència de les xarxes socials, la comunicació de les organitzacions ha hagut de canviar de paradigma de forma integral i accelerada. Ara, a la Creu Roja, amb la incorporació de l'estratègia que anomenem Solidaritat 2.0, passem de l'emissió de missatges unidireccionals a l'establiment de converses en diferents suports socials (lloc web, Facebook, Twitter, SlideShare, Youtube, LinkedIn, Flickr). El secret del canvi és que l'eix rau, no en l'organització, sinó en les persones que hi interactuen.

Ens trobem davant un canvi de model de comunicació gràcies a la incidència de les TIC (Tecnologies de la Informació i el Coneixement). Fins ara, hem regit la comunicació amb funcions pròpies d'un gabinet de comunicació dels anys 80 i 90, centrat en un paper auto-assumit d'emissor unidireccional de missatges, bàsicament escrits, i de gestor de les relacions amb els mitjans de comunicació tradicionals. I ara cal fer un gran gir estratègic.

Per això, per tenir la capacitat d'establir i de donar resposta a les converses que se li plantegen, la comunicació de la Creu Roja ha hagut de fer un gir de gran abast, el procés del qual no ha fet res més que començar. Hem d'afavorir les interaccions, impulsar canals per a la participació directa, empoderar els territoris, afavorir processos de gestió automàtics en línia, garantir la interconnectivitat amb altres espais digitals relacionats, donar informació de servei i de qualitat en allò que la Creu Roja pot donar-hi el seu valor afegit, com és l'àmplia resposta davant les emergències, la transversalitat d'àrees en les quals treballa, l'organització descentralitzada en malla, el nombrós i motivat equip humà que hi participa, l'acceptació i reconeixement social de la tasca que realitza, entre altres. I precisament, el disseny del nou lloc web www.creuroja.org, se centra en potenciar tots aquests punts forts propis de l'organització, d'enorme valor en el segle XXI i en el moment socioeconòmic que vivim.

Amb el canvi de paradigma, a més d'integrar la conversa en la nostra comunicació habitual (per això ha calgut desenvolupar un pla formatiu, una estratègia a gran escala, i uns materials de consulta, és clar), hem hagut d'incorporar en tots els processos productius de la comunicació la conversa amb les persones usuàries, beneficiàries, i altres actors socials que puguin mostrar interès amb l'activitat que realitza la Creu Roja. Tot, fet des de la proximitat, la participació, la immediatesa i la qualitat de la informació donada.

Tot plegat, conflueix amb la impressionant preponderància de l'audiovisual en l'actual era de la comunicació. Les dades que així ho constaten són impressionants: cada minut es pengen a Youtube (el principal espai de vídeos a la xarxa) 24 hores de vídeo i per setmana se'n visualitzen 150.000. Per tant, la Creu Roja ha d'integrar de forma estructurada i ordenada en l'estratègia de comunicació aquest llenguatge audiovisual per narrar de forma continuada, interessant i atractiva el seu dia a dia per fer arribar el seu missatge a moltes més persones.

Les xarxes socials representen sens dubte una gran oportunitat per a la Creu Roja, la missió de la qual consisteix en "ser cada cop més a prop de les persones", un lema, per cert, cent per cent 2.0. És un moment apassionant on tot està per fer i tot és possible... ara online!

Comentaris

Deixeu un comentari

Comproveu que heu introduït tota la informació (*) requerida on sigui necessària.
Està permesa la introducció de codi HTML bàsic.