Diana Peix Escrit per  Diana Peix dimarts, 16 d'agost de 2011 12:15
Publicat a Vida sana i segura
( 7 vots )

Teleassistència Creu Roja, bon dia!

Són les 9 del matí. Em calço l'armilla vermella, em poso els cascos i engego l'ordinador. Som-hi! Encara tinc el regust del cafè a la boca i miro per la finestra: cel amb núvols i xafogor. Uf! El dia promet. "Nena em fa mal tot, estic com el temps!".
 

Per als operadors de teleassistència, no tots els dies són iguals al Centre de Coordinació. Seguim els protocols d'actuació establerts, tot va codificat, però aquí no tot és imprevisible. Hem de cuidar i atendre més de 10.000 usuaris, la majoria persones grans i moltes d'elles tenen dèficit auditiu i visual o problemes de mobilitat, o bé són malalts crònics, hipocondríacs... Una gran part estan sols a casa i busquen en nosaltres "carinyo", comprensió i companyia. Amb els anys, he après a fer servir el sentit comú, a tractar-los com si fossin els meus propis avis, a transmetre serenitat i tranquil·litat.


Trucada 1:

 • Teleassistència Creu Roja, bon dia Sra. Clara!
 • Oiga, tengo fiebre en la pierna y deme el teléfono de Jesús que tengo que pedirle ya hora.


La Clara fa deu anys que diu que té febre i que li arriba l'hora. No té família, té una cuidadora que està amb ella les 24 hores del dia i sempre ens truca aprofitant que la cuidadora ha sortit a fer un encàrrec.
 

 • No es preocupi Clara, ara l'ajudarem. Em quedo aquí amb vostè, fent-li companyia fins que arribi algú.


Truquem a la cuidadora, està comprant el pa, ja va cap allà.


Trucada 2:

 • Teleassistència Creu Roja, bon dia Sra. Pilar!
 • Ai! perdona maca, que li he donat al xiulet mentre estava "trafiquejant" amb el drap de la pols!


"Xiulet", una nova manera de referir-se al penjoll, l'afegiré a la llista. Hi ha moltes altres paraules que els usuaris de la teleassistència fan servir per referir-se al penjoll: "medalla", "pinganillo", pèndol", "comandament a distància", "chivato", "pinyol", "botó", "mans lliures", "cronòmetre", "botzina", "cachirulo", "corbata", "pirulí"... Des que treballo com a operadora de teleassistència, he anotat prop de 90 maneres de diferents d'anomenar-lo.


Trucada 3:

 • Teleasistencia Cruz Roja, ¡buenos días Sr. Pablo¡
 • Señorita, ¡el demonio está dentro de este aparato, los pilotos están ardiendo! Tiene oscilaciones y está lleno de mugre, lo sacaré un rato al balcón.


Primer, intento calmar l'usuari, li explico el motiu que les llumetes estiguin enceses i li dono indicacions sobre la higiene de l'aparell. Li dic que li tregui la pols de tant en tant...


Trucada 4:

 • Teleasistencia Cruz Roja, buenos días Sra. Agapita
 • Mira niña, que me voy con mis hijos unos días. Ya cuando vuelva te aviso.


Trucada 5:
Truquen al 902 22 22 92. És un senyor que ens demana informació sobre el servei de Teleassistència Domiciliària de la Creu Roja. Li explico els avantatges econòmics de l'actual campanya.


Trucada 6:

 • Teleassistència Creu Roja, bon dia Sr. Llucià!
 • Estic al terra!
 • Què ha passat Llucià? Que s'ha fet mal? Hi ha algú amb vostè?
 • No, estic sol. M'he entrebancat amb l'estora i no em puc aixecar. Em fa mal la cama.


Activo el recurs sanitari, les claus del domicili i aviso la família.
 

 • No es preocupi Llucià, li estem enviant ajuda.


Trucada 7:

 • Hola, bon dia Sra Maria! La truquem de la Creu Roja, del servei de teleassistència.
 • Ai, hola maca, estic molt bé!
 • Me n'alegro. La truco per desitjar-li un feliç dia del seu aniversari.
 • Moltes gràcies! En vida vostra. Com ho sabeu tot, eh! Veniu cap aquí que us convidaré a un cafetó.


A part de socórrer als usuaris quan necessiten ajuda sanitària o social, també és tasca nostra felicitar-los pel seu aniversari.


Trucada 8:

 • Teleassitència Creu Roja, bon dia Sra. Vicenta!
 • Bon dia, sóc l'instal·lador de la zona, pots donar la benvinguda a la nova usuària?
 • Sra. Vicenta, benvinguda al servei de Teleassistència de la Creu Roja. A partir d'ara, estarà acompanyada les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. Si necessita ajuda, premi el botó de l'alarma. Recordi que ha de portar el penjoll posat.


L'instal·lador li explica a la usuària que els operadors del Centre la trucarem per telèfon cada 15 dies per saber com es troba, que es pot dutxar amb el penjoll posat i li dona altres indicacions sobre el funcionament de l'aparell.


Després d'atendre més de 100 trucades com aquestes, redactar diversos informes i complir un dia més amb la meva tasca, arriben les 4 de la tarda. Deixo els avis en mans dels meus companys. Aquí, tots som iguals, uns més joves, uns més grans; uns més guapos, d'altres menys; alguns més simpàtics, d'altres no tant... Però, la finalitat és la mateixa: ajudem a les persones.

Articles relacionats

Teleassistència: de la utopia al repte i a la realitat

Teleassistència: de la utopia al repte i a la realitat

No fa tants anys, parlar del servei de Teleassistència Domiciliària era tot un repte per a uns i quasi una utopia per a uns altres.Hi havia grans dubtes sobre la utilitat del servei, sobretot en relació a l'acolliment que podia tenir un servei basat en una nova tecnologia destinat a un col·lectiu com el de les persones grans, poc avesat a la seva utilitz [...]

Comentaris

 • 1 Belín Camino
  escrit per Belín Camino diumenge, 28 d'agost de 2011 20:04

  He llegit amb interès el teu article, Diana, i et felicito, tant per l'escrit, que està molt bé, com per la feina que hi feu. És una tasca important i jo diria que imprescindible en aquests temps que corren. Enhorabona i una abraçada!

 • 2 Rosa m. Ventura
  escrit per Rosa m. Ventura dilluns, 19 de setembre de 2011 07:01

  Diana ,
  Transmet a tots els teus companys de teleassistència l'enhorabona per una labor tan acurada i necessària com la que esteu fent dia a dia.
  Gràcies a tots

Deixeu un comentari

Comproveu que heu introduït tota la informació (*) requerida on sigui necessària.
Està permesa la introducció de codi HTML bàsic.